Det begyndte med..

..Et Adamas-skilt

Adamas Cigarettes, 1928.

I min barndom i 1970erne havde mine forældre tobaksforretning på Halmtorvet i København - et farverigt kvarter med ludere og skæve eksistenser, men også med masser af ganske almindelige mennesker.

Efter at mine forældre havde solgt tobaksforretningen i 1977, var der året efter kælderrydning i ejendommen. Her fandt en af mine kammerater, som boede i huset, hele fire emaljeskilte der var smidt ud i gården, sammen med alt muligt ragelse. De fire emaljeskilte var med reklamer for: Carlsberg, Tuborg, Reckitts Poseblaat og Adamas Cigarettes. Jeg var vildt misundelig - særligt over det sidstnævnte skilt. Min kammerat vist mig hvor han havde fundet dem, og jeg husker at der i baggården lå stumper af blå emalje fra Adamas-skiltet, som bare var blevet kylet ud i gården.

Jeg fik aldrig fat på skiltene fra Halmtorvet, men det blev starten på en passion, som nu har varet i snart 35 år.
Min første ydmyge skiltesamling i 1979. På væggen ses udelukkende almindeligheder..

De første skilte købte jeg på loppetorvet på Israels Plads, og dengang var de ikke særligt dyre. Mit første rigtige motivskilt var emaljeskiltet for Bryggeriet Odense, som ses på væggen ovenfor. Det købte jeg i Kramboden i Politiken for 85 kroner.

Dengang kunne man også stadig finde skilte ude på landet, samt ved de mange nedrivninger - særligt på Nørrebro.

Herunder står jeg med et enormt Brasso-skilt fra omkring 1910. Det fandt jeg - overmalet - ved en total nedrivning af hele gaden "Paa Blegdammen", som lå overfor Rigshospitalet. En vanvittig totalsanering af en hel gade.. Jeg husker at jeg bar skiltet hjem fra Nørrebro til Vesterbro, og derefter afsyrede det, hvilket et emaljeskilt godt kan tåle. I dag befinder skiltet sig på Københavns Museum.
En stolt skiltesamler med sit nyeste fund. ca. 1983

Det er stadig muligt at gøre skiltefund, men i dag er der i højere grad tale om at skaffe sig tingene via andre samlere end selv at finde dem på de oprindelige ophængningssteder.

Min egen samling har været forholdsvis stor engang, men i dag er den begrænset, og jeg samler stort set kun på udvalgte hvælvede købmandsskilte i fin stand. Ikke nødvendigvis udelukkende sjældenheder, men klassiske skilte fra emaljeskiltenes guldalder omkring 1930.

Jeg forfiner hele tiden samlingen, og det er ikke ensbetydende med at jeg får flere og flere - snarere tværtimod. Efter at have samlet på emaljeskilte i mere end 30 år, ved jeg præcis hvilke skilte jeg gerne vil have, og det er efterhånden lykkedes mig at erhverve en del af dem.
Maypole Margarine 1927. Et af Johs. Thejlls første skilte tegnet af Valdemar Setoft.